Press "Enter" to skip to content

Ne-am făcut-o din nou cu mâna noastră iar ceilalți încep să ne țină „la distanță”. România a căzut prima sub linie și în grila Marii Britanii

Marea Britanie a anunțat lista cu țările pe care le consideră cu risc redus pentru răspândirea COVID-19 și implicit țări pe care le consideră responsabile în gestionarea pandemiei. Pentru cei care vin din aceste țări și vor să intre în Regatul Unit autoritățile engleze nu consideră necesară carantina/izolarea la domiciliu.

Din păcate România nu este pe această listă. Numărul de îmbolnăviri din perioada „relaxării” ne trimite într-o zonă de risc, care-i face pe ceilalți să ne țină la distanță. Am căzut sub linie. Statutul de cetățean al unei țări din UE, care ne-a permis intrarea în UK doar cu buletinul, nu ne mai este de ajutor.

Seamănă cu sentimentul pe care l-am avut de la partenerul nostru strategic SUA care, cu toată prietenia arătată, nu ne-a ridicat vizele de acces nici până astăzi.

Din nou Polonia, Ungaria și chiar Serbia sunt peste linie, în timp ce noi am rămas sub linie.

Desigur că există multe explicații, scuze sau argumente. Realitatea însă ne arată un tablou, un stop cadru, o evidență: la prima strigare s-au aliniat încă o dată țările conform unei clasificări care a decis că România nu s-a calificat pentru Rangul 1.

E un sentiment de neputință, o constatare a unei stări de fapt care, dacă suntem realiști, ne face să vedem exact care ne este locul astăzi.

Schimbările trebuie să fie unele profunde și de lungă durată. De la modul în care conducătorii noștri ne reprezintă în relația cu aceste mari puteri ale lumii și până la modul în care noi ne respectăm pe noi înșine la noi acasă.

Țările europene în mare parte se află pe lista transmisă pe 3 iulie 2020, de UK. Lipsesc însă țări mari, precum SUA și Canada, din motive care cred eu diferă pe fond de motivele care au lăsat România în afara listei.

Este un alt semn că trebuie să fim conștienți că încă suntem pe cont propriu și că trebuie să ne descurcăm prin forțele noastre pentru a ieși la liman. Avem tot potențialul necesar. Ar trebui să-l și transformăm în realitate, în fapte. Nu, să nu ne schimbăm pentru a fi primiți la masa celor de Rangul 1, ci să trecem peste linie tocmai pentru că noi trăim în România deja la acel nivel.

Această formă de izolaționism este una dintre consecințele pandemiei. Sigur, semințele erau deja puse în pământ, însă ele au rodit atunci când contextul le-a fost favorabil. De ce au fost puse acolo nici nu mai contează.

Nu știu dacă suntem primul sub linie sau nu. Dar nu ne mai ajută la nimic. Iar cea mai mare dezamăgire este tocmai pentru primul sub linie. Acum am simțit-o din plin. Încă o dată. Avem o provocare ca nație să acționăm, bineînțeles, în cazul în care nu ne place acest lucru.

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *