Press "Enter" to skip to content

Mega-lovitură! Laura Codruța Kövesi va supraveghea dosarul lui Liviu Dragnea, Tel Drum!

Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, este inculpat în Dosarul Tel Drum, unde este acuzat că a deturnat bani primiți din fonduri europene.

Conform unor surse de la Bruxelles, Procurorul Șef al Parchetului European, românca Laura Codruța Kövesi va supraveghea personal derularea anchetei în acest dosar de corupție.

ACUZAȚIILE ADUSE LUI LIVIU DRAGNEA DE PROCURORII DNA

1. constituire a unui grup infracțional organizat

2. pentru două̆ infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul ni,

3. instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarațîi false, inexacte sau incomplete, dacă̆ fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă participației improprii

Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, în calitate de preș̦edinte al Consiliului Județ̦ean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi fă̆cut parte funcționari din administrația locală̆ și persoane din mediul de afaceri.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală̆ și folosirea de informațîi ce nu sunt destinate publicitățîi ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informațîi.

Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private.

Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară̆ privatizarea SC Tel Drum SĂ, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județ̦ean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ̦ că̆tre Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială̆ din grup, capitalizată̆ masiv și folosită̆ la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului că̆tre celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transferă dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile că̆tre aceiași membri.

Unul dintre scopurile grupului ar fi fost că firma Tel Drum SĂ să̆ că̂știge un contract de reabilitare a 55 km de drum județ̦ean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județ̦ean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea ar fi emis și semnat hotă̆râri și dispozițîi, cu încă̆lcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă̆ ce avantaja SC Tel Drum SA.

Cu ajutorul altor două̆ persoane din grup ar fi folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false și inexacte. Ar fi fost falsificate și înlocuite date din proiectul tehnic, inclusiv prin inserarea unei condițîi care îi asigura firmei Tel Drum că̂șțigarea licitației. În plus, firma Tel Drum ar fi beneficiat și de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județ̦ean Teleorman, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, ar fi fă̆cut demersuri și ar fi contribuit astfel încă̂t firma Tel Drum SA să̆ că̂știge și contractul de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județ̦ean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i că̂șțigarea licitației, conform newsteam.ro.

De asemenea, s-ar fi majorat artificial devizul lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului.

Cu referire la cele două̆ contracte de reabilitare drumuri județ̦ene din Teleorman, prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de:

– 25.600.927 lei (diferența dintre preț̦ul ofertat de Tel Drum SĂ și preț̦ul cel mai mic ofertat) – contractul DJ 701,

– 5.742.872 lei (diferența dintre devizul real prevăzut în proiect și devizul modificat) – contractul DJ 506.

Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma că̂știgătoare SC Tel Drum SA.

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *