Press "Enter" to skip to content

Constantin Bălăceanu-Stolnici: „E prima dată în istoria omenirii când o epidemie îmbracă toată planeta”

În vremea aceasta fără precedent, primii ameninţaţi au fost bătrânii și mi-a venit în minte panseul „Orice bătrân care moare este o bibliotecă care arde”. În general, am lăsat la o parte toate consideraţiile vremelnice omenești și am încercat să constitui un mic sfat al bătrânilor. Criteriul vârstei a fost și el important, dar am ales personalităţi care m-au uimit prin frumuseţea și prin demnitatea cu care-și poartă bătrâneţea și prin starea lor extraordinară de conștienţă și de conștiinţă umană.

I-am întrebat, ca să ne deșteptăm prin ei. Ce își amintesc despre bolile contagioase ale secolului XX, abordările acestora de atunci, cauzele și momentele răbufnirii epidemiilor, amintirile personale și de familie. Unul dintre cei ale căror povești și istorii le găsiți în paginile numărului 220 al revistei Historia este Constantin Bălăceanu-Stolnici, academician și medic neurolog, în vârsta de 96 de ani.

Domnule Bălăceanu-Stolnici, ce ne puteţi spune despre perioade similare din secolul trecut, epidemii, izolări, restricţii, măsuri de protecţie, pandemie, boală contagioasă?

Trebuie să nu uităm că totdeauna au fost epidemii, probabil că încă din Paleolitic, şi unele foarte distructive, cum a fost Marea Ciumă, ducând chiar la înjumătăţirea populaţiei europene.  

Totdeauna au fost, deci, epidemii – și în copilăria mea. Pe vremea aceea erau, însă, alte boli. Eu am apucat epidemiile mari de poliomielită, care erau o grozăvie, pentru că loveau copiii: sau îi omorau, sau îi infirmizau. Epidemiile de scarlatină, care au dispărut și ele, și care măcelăreau copii. Chiar primul prieten, copil fiind, care mi-a murit a fost într-o epidemie de scarlatină, prin anii ’20 și ceva. Pe urmă au fost epidemiile mari de tot, și care s-au uitat de mult, de tuberculoză, care aproape că erau endemice și în care sute și sute de oameni mureau, fără să li se poată face tratament, până când s-a descoperit tratamentul tuberculozei. Erau și epidemii mari de gripă. Nu uitaţi, în timpul războiului sau imediat după terminarea războiului a fost şi o epidemie mare de tifos exantematic, care a lovit Ţările Românești.

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *