Press "Enter" to skip to content

Vești extraordinare pentru românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în România

Curtea Constituţională a dat încă o lovitură grea Guvernului. Judecătorii CCR au decis că nu este constituţional ca printr-un simplu ordin de ministru ca cetăţenii să fie trimişi în carantină, izolare ori în spital, deşi sunt infectaţi cu COVID-19, informează Știrile ProTV.

De îndată ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, aceste restricţii dispar pentru oamenii care vin de oriunde din străinătate, ori care acum sunt internaţi. Regulile ar putea fi reintroduse doar printr-o lege votată în Parlament, spun judecătorii.

Așadar, românii din zonele considerate roșii, cu risc, s-ar putea întoarce în România după ce această decizie va fi publicată în Monitorul Oficial, fără să mai trebuiască să intre 14 zile în auto-izolare. 

Răspândirea epidemiei a fost ţinută în frâu până acum prin măsuri precum carantina, izolarea sau internarea celor infectaţi cu Covid 19. După expirarea stării de urgenţă, o parte din aceste măsuri au fost menţinute printr-un ordin semnat de Ministrul Sănătăţii.

Tocmai aceasta este una dintre probleme, spun judecătorii Curţii Constituţionale. Restrângerea acestor drepturi fundamentale ar trebui făcută prin lege votată în parlament, nu acte normative semnate de miniştri.

CCR a decis că este neconstituţional un articol din ordonanţa 11 de anul acesta, prin care ministrul Sănătăţii are dreptul să instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de epidemie.

În plus, o lege veche din 2006 care îi permitea ministrului Sănătăţii să instituie obligativitatea internării celor care au boli transmisibile nu este clară. Magistraţii spun că „aceste norme juridice nu întrunesc cerințele de claritate și previzibilitate impuse de din Constituție și afectează drepturi și libertăți fundamentale.”

Augustin Zegrean, fost președinte CCR: “Sigur că este vorba şi despre cei din spitale. Evident că este vorba despre toţi care sunt ţinuţi într-o anumită situaţie fără voinţa lor, fără voia lor. Deci indiferent că sunt asimtomatici, că sunt ţinuţi că sunt bolnavi, dacă nu vor să stea acolo, nu îi pot ţine.”

Pentru toţi aceştia, obligaţiile dispar atunci când decizia CCR va fi publicată în Monitorul oficial.

Augustin Zegrean: “Să nu se apuce să plece astăzi din spital pentru că îi prinde poliţia, îi amendează şi îi duce înapoi.”

Acest haos ar putea fi evitat dacă până la momentul publicării în Monitorul oficial în parlament se adoptă o lege care să introducă aceste obligativităţi.

Ludovic Orban: „Oricum trebuie să fim pregătiți cu orice modificarea legislației care se impune în cazul în care sunt afectate articolele care ne crează cadrul legal pentru dispozitivul de apărare a cetățenilor împotriva Covid.”

S-a ajuns în această situaţie incertă după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională. Deşi iniţial termenul de şedinţa fusese programat în luna iulie, judecătorii de la CCR au grăbit procedura.

În fata judecătorilor CCR, reprezentanţii Guvernului s-au aparat spunând că asemenea măsuri au fost luate în mai toate ţările, în timpul pandemiei şi astfel au fost salvate vieţi omeneşti.

Reporter: Cei care au stat până acum în carantină sau autoizolare se pot îndrepta în vreun fel împotriva statului?
Augustin Zegrean: Nu.

CCR a tranşat şi conflictul din Parlament şi Guvern, privind instituirea stării de alertă. Judecătorii au decis ca Executivul nu mai este obligat să ceară votul Parlamentului, după ce decide regulile stării de alertă. Aşa se asigură separaţia puterilor în stat, spun judecătorii.

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *