Press "Enter" to skip to content

Vasile Astărăstoae: În momentul de față, 50% dintre români s-au prins c-au fost luați de proști. Pînă cînd va trece starea de alertă se ajunge la 60-70%

Așa cum am promis, publicăm în această ediție partea a doua și ultima a interviului pe care ni l-a dat pentru cristoiuTv, duminică, 24 mai 2020, prof. dr. Vasile Astărăstoae, specialistul român care chiar din debutul psihozei planetare stîrnite de Coronavirus a avut curajul să avertizeze că măsurile de restricție, unice în istoria lumii de la ieșirea omului din caverne, sînt disproporționate și deci nejustificate prin raportare la pericolul real întruchipat de Pandemie.

Citind tot interviul pentru a-l publica în varianta scrisă, mi s-a confirmat un adevăr sesizat pe parcursul dialogului în direct: Denunțarea Psihozei Coronavirus de către Vasile Astărăstoae aparține unui intelectual de excepție. În nici o clipă interlocutorul nu se abate de la poziția rațională, lucidă, nu se rătăcește prin jungla teoriilor conspiraționiste, nu falsifică și nici nu exagerează. Toate aserțiunile lui Vasile trec cu brio examenul verificării critice. Asta explică de ce poziția sa față de Psihoză e devastatoare pentru cei care ne-au luat drept proști și prin urmare ne-au ținut arestați la domiciliu timp de două luni astfel încît noi să nu vedem că în tot acest timp ei au furat pe rupte, s-au dedulcit la dictatură, și au cumpărat presa cu deontologie cu tot.

                        Termoscanarea e o prostie

Ion Cristoiu: Domnule profesor, să revenim la ceea ce s-a întîmplat cu omenirea două luni și ceva, dacă nu chiar patru. Aceste măsuri, pe care le-am analizat- termoscanare, mască- și alte măsuri în legătură cu înmormîntările, cu slujbele religioase, luate la noi după 15 mai, sînt prea puține în raport cu cele din Occident sau prea multe în raport cu pericolul?

Vasile Astărăstoae: Prea multe în raport cu pericolul. Singura măsură care trebuia luată era să se recomande distanțarea fizică, să se recomande locurile în care trebuie să porți mască, pentru că sînt locuri, nu opt ore la serviciu. Aș vrea să-l văd pe domnul Vela că stă opt ore în Ministerul de Interne cu mască. Vă garantez că a doua zi anulează ordinul. Și domnul Tătaru. Domnul Tătaru e medic, nu înțeleg cum. Ce rușine! A făcut la noi la Universitate, ne facem autocritica, dar totuși cum să spună opt ore? Deci, ar trebui distanțarea fizică, spălarea pe mîini, anchetele epidemiologice acolo unde apare un caz. Asimptomaticii în nici un caz în spital, asimptomaticii trebuie să fie izolați fie în alte locuri, nu în spital, fie la domiciliu dacă pot să fie izolați, sau dacă locuiesc cu familia, să nu vină altă persoane. Pentru că dacă ai stat atîta timp în familie este foarte clar că virusul nu a ținut cont și a spus îl iau numai pe soț și pe soție nu.

Și atenție, toată lumea spune testările cu PCR. Testările cu PCR au o marjă de eroare de 20-30%. Adică, în 20 din 100 de cazuri testul este pozitiv și în realitate este negativ. Și la fel testul este negativ și în realitate ai virusul și-l porți. 20-30% este o marjă foarte mare și atunci testul PCR poate să fie folosit doar pentru triajul epidemiologic. Pentru că nu este de acuratețe, este pentru triaj, și mai departe urmărirea clinică și urmărit ce se întîmplă. Ați văzut oameni care au fost internați în spital asimptomatici la care astăzi le-a ieșit pozitiv și mîine i-a ieșit două teste negative. Întrebarea este de ce l-ai dus în spital? Dacă el avea unde să se izoleze, îi faci aceste testări 3-4-5 zile la rînd și vezi, în funcție de aceste testări, dacă poți să-i vezi și anticorpii, dacă-ți permiți pentru că este mult mai costisitoare metoda Elaisa. Și atunci e bine să nu aglomerezi spitalul să dai drumul la spital. Eu n-am înțeles de ce nu s-a dat drumul teraselor?

Ion Cristoiu: Dumneavoastră ați pus la îndoială măsurile cu masca și cu termoscanarea.

Vasile Astărăstoae: Cu masca relativ, dar termoscanarea e o prostie.

N-am înțeles de ce, după 15 aprilie, s-a prelungit starea de urgență

Ion Cristoiu: Bun. Dar în același timp există și-o prudență la noi în țară față de alte țări în legătură cu deschiderea teraselor, a plajelor, cu reluarea vieții normale, eu nu sînt de acord cu termenul relaxare. Că presupune așa că vrem să ne distrăm, de fapt e vorba de reluarea vieții normale.

Vasile Astărăstoae: Da, sînt perfect de acord. Nu văd care este rațiunea. Decît frica acelor care dirijează să nu fie acuzați că n-au luat toate măsurile. Și mai departe, teama ca nu cumva cineva să-i întrebe de ce au luat aceste măsuri, pentru că totuși sînt niște întrebări. Eu am înțeles la început, nu se știa și au luat toate măsurile pentru că a fost frica. Dar eu n-am înțeles de ce, după 15 aprilie, s-a prelungit starea de urgență, cînd lucrurile erau deja foarte clare și de ce acum sîntem în stare de alertă maximă, minimă, că fiecare spune altfel, cînd, iarăși, trebuie niște recomandări de redeschidere treptată, dar într-un ritm foarte alert al tuturor activităților pentru a ajunge la normalitate. Și n-am înțeles de ce nu pot fi activități culturale, de ce nu pot să te duci la o librărie. Activități culturale să se facă în aer liber, de ce să nu le faci? De ce eu, care sînt credincios, ăsta e dreptul meu, de ce eu nu pot să intru într-o biserică și trebuie să stau în curtea bisericii și, atenție, în aer liber trebuie să am masca pe figură, ca să nu realizez o comuniune cu ceilalți? De ce am fost oprit? De ce s-au închis cimitirele? Ies morții de acolo, strigoii și transmit mai departe virusul? De ce nu sînt lăsat în afara localității fără acea declarație, acea jalbă? Ce se întîmplă, în afara localității stau virușii și se reped în mașină? De ce trei persoane în mașină și nu cinci? O familie de cinci persoane ce face, lasă doi acasă, face mai multe drumuri?

Sînt niște chestiuni iraționale și care sînt luate dintr-o panică și dintr-o obsesie și din dorința asta de ordine desăvîrșită. Să apară în prag de seară la televizor cu haină de piele, cum erau comisarii sovietici sau de la securitate, să dea aceste anunțuri. Mulți au făcut nevroză și în plus există adepții apocalipsei covid, care spun că se întîmplă ceva, dar ei nu fac cu răutate, ei au fost zi de zi bombardați cu magia numerelor. Cînd spui alarmist: avem 1.000 de morți, care înseamnă cîți au murit anul trecut într-o zi și jumătate, creezi panică. O mie de morți în 90 de zile, dacă spui cîți au fost în fiecare zi, vezi că este nesemnificativ. Și atunci omul se mai liniștește. Nu înseamnă, încă o dată, să bagatelizăm dar nici Apocalipsa nu este. Pentru că omul trebuie să se comporte normal. Dacă nu va fi acest coronavirus va mai apare un virus, aduceți-vă aminte că în acest secol au apărut cel puțin 30 de boli noi infecțioase.

Ion Cristoiu: Spuneți-mi, există posibilitatea la nivelul Europei, sau poate și la noi, ca la un moment dat, peste o săptămînă, două, să înceapă o nouă campanie: a crescut numărul de infectări, a crescut numărul de morți, hai să revenim la starea de urgență. Există posibilitatea psihologică?

Vasile Astărăstoae: La noi.

Ion Cristoiu: De ce?

Vasile Astărăstoae: Pentru că lumea a fost atîta timp bombardată numai cu știrile acestea și frica deja a pătruns în om, nu a trecut. Că doar nu sîntem bolnavi psihici. Și de o boală ne este frică, dar deja a devenit patologică. Și eu cred, asta e părerea mea, dar am impresia că și cei care gestionează această criză medicală, politică, economică ș.a.m.d. chiar se roagă să mai vină un val. Pentru că nu înțeleg. Au făcut foarte mult tam-tam că s-au dus niște oameni să-și apere drepturile în Piața Victoriei, că s-au dus niște oameni în Herestrău și acolo s-au distrat. Deci, neînțelegînd psihologia umană. Că un tînăr care stă două luni de zile închis și nu se întîlnește cu nimeni, se duce.

În schimb, văd că la vămi este o aglomerație insuportabilă. Ce distanță socială! Am văzut că la înmormîntarea Înalt Prea Sfîntului Pimen erau oameni fără mască, dar păstrau distanța socială, dar nimeni nu spune ce se întîmplă în aceste vămi, unde 7-8 ore stai pe loc, oamenii care vin din zone care încă sînt cu potențial epidemiologic stau acolo înghesuiți. Păi, nu trebuia să te gîndești că o să vină, că era și normal să vină dacă se deschid granițele? Să faci în așa fel încît să păstreze distanța socială, să circule, traficul să fie cît mai rapid în vamă, după care îi urmărești în zonele în care se duc. De ce trebuie să stea 7 ore, 9 ore? Și s-ar putea să avem un pic, dar nu din cauza celor care au fost în piața Victoriei, sau celor care se duc la terasă, sau celor care merg în parc, din cauza celor care au venit. Dar oricum, chiar dacă s-ar întîmpla este un pic care imediat va descrește. Vom vedea în continuare ce se întîmplă.

Aș spune să nu riște să introducă starea de urgență din nou pentru că s-ar putea ca populația să nu mai suporte. Pentru că, dacă la început, eu spun pe propria-mi piele, cînd spuneam un lucru rațional eram făcut harcea-parcea. Dacă vă uitați ce comentarii erau, realizați. Acum nu mai am nici unul, spun lucruri raționale și oamenii au început să gîndească și să vadă. În plus, ceea ce pe mine mă dezgustă, observ în Parlament oameni care acolo votează aceste măsuri, votează, după care ies afară și le critică. Domne, dacă ai votat, pune capul jos, nu veni, ca domnul Ciolacu, să-mi spui ce rău este, după ce-ai votat. Cei care au votat împotrivă au tot dreptul și au spus ce cred în continuare, și-au spus punctul de vedere. Dar tu, pe de-o parte votezi și pe altă parte ieși și te plîngi.

Ion Cristoiu: Domnule profesor, haideți să ne întoarcem la un moment pe care eu l-am tot invocat. Pentru prima dată de la edictul lui Constantin cel Mare nu s-a putut ține Paștele. Haide să vedem și în plan general. Pentru prima dată din Comuna Primitivă, nu-i așa, omul normal a fost închis, două luni și ceva în case. Spuneți-mi cum a fost posibil? Haideți să analizăm, să ne uităm în spate și să vedem ce dracu s-a întîmplat cu oamenii ăștia, sînt altfel de oameni decît acum douăzeci de ani? Cum de-au acceptat oamenii, domnule profesor?

Vasile Astărăstoae: Păi, pe de-o parte să luăm experți și specialiștii care au venit cu aceste propuneri, încet, încet, în medicină a intrat ultraspecializarea. Fiecare a învățat tot mai multe despre tot mai puține. În această ultraspecializare, care este periculoasă, nu mai au o viziune de ansamblu. Cum se spune nu mai văd pădurea din cauza copacilor. Fiecare știe. Virusologul știe că are acest germen, că are această structură, știe toate fazele nucleare, le învîrte pe o parte și pe alta, dar nu mai știe ce înseamnă viața reală.

Pe de altă parte, toată lumea s-a obișnuit cu tehnica și spune „tehnica, produsul științific or tehnic rezolvă tot”. Nu rezolvă tot. Pentru că actul medical nu are numai încărcătura tehnico-științifică, actul medical are pe deasupra și încărcătură etico-psihologică, deci trebuie să te raportezi la om ca entitate, nu ca obiect. De ce este efectul Placebo? Îi dai apă, dar îi spui că este altceva și se vindecă boli care în mod normal n-au nici o legătură. Pentru că, acest efect Placebo pe ce se bazează? Pe încredere. Nimeni nu știe mecanismele. Încredere, credință? Trebuie să te raportezi și la acești oameni nu totul este otova. „Patul lui Procust” și mai ales evoluția aceasta pe protocoale. Noi avem ghiduri și protocoale. Și ghidul este foarte bun, dar se cheamă ghid. Nu se cheamă lege, nu se normă, se cheamă ghid, te orientează așa cum în pădure te miști și vezi pe copaci semnele ca să mergi pe un anumit traseu și ghidul ăsta. Toată lumea merge pe ghiduri, pe protocoale care sînt, într-adevăr, 90% valabile.

Ion Cristoiu: Încă o dată vă întreb, încercați să fiți și filosof, întreb așa ca oamenii, în 2020, nu în Evul Mediu, o parte a omenirii, francezi, englezi, să fie de acord să fie arestați la domiciliu fără să bombăne. Spuneți-mi ce s-a întîmplat cu omul?

Vasile Astărăstoae: Nu, a bombănit.

Ion Cristoiu: A bombănit, dar n-a ieșit în stradă.

Vasile Astărăstoae: N-au ieșit în stradă pentru că, vă dați seama lipsa de informații și bombardați numai cu acele informații, oamenii au avut această reținere. Pe de o parte aveau dorința de libertate și de autonomie, pe de altă parte au gândit: dar dacă este adevărat ce se spune? Vedeți, acuma ies în stradă.

Ion Cristoiu: Acum ne dăm seama, am înțeles.

Vasile Astărăstoae: Dacă de la început ar fi fost o dezbatere obiectivă în care și o parte și cealaltă să-și spună părerea, atunci lucrurile nu ar fi evoluat așa. Dar ați văzut că vocile care au fost împotriva curentului n-au putut să pătrundă. Ba eu încă mă mir că Ministerul Adevărului nu a intervenit. Nu a intervenit pentru că niciodată nu am fost extremist, am fost pe linia de mijloc și am venit cu argumente. Dar unele site-uri care m-au preluat au fost închise tocmai pentru că au preluat material de la mine.

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *