Press "Enter" to skip to content

,,PE AICI NU SE TRECE!” Ofițeri ai Regimentului 31 Dorobanți din Calafat și ai Regimentului 5 Vânători Craiova, supraviețuitori ai Bătăliei de la Oituz (8 aug. 1917 – 20 aug. 1917).

,,PE AICI NU SE TRECE!”
Ofițeri ai Regimentului 31 Dorobanți din Calafat și ai Regimentului 5 Vânători Craiova, supraviețuitori ai Bătăliei de la Oituz (8 aug. 1917 – 20 aug. 1917).
Fotografia a fost făcută imediat după celebra luptă de la Cireșoaia din Primul Război Mondial și în ea apar oamenii maiorului Sadoveanu, comandantul unui batalion al unității din Calafat și militarii craioveni aflați în subordinea colonelului Vasile Gagiu (în centru, cu mustață, în picioare).
Bătălia de la Cireșoaia a fost parte a celei de-a treia bătălii de la Oituz și a avut ca rezultat blocarea înaintării forțelor Puterilor Centrale care încercau să forțeze Munții Carpați, prin trecătoarea Oituz.
Regimentul 5 Vânători Craiova, cu colonelul Gagiu la comandă, avea să fie una dintre cele mai încercate unități românești din Primul Război Mondial. După bătăliile de la Oituz, au fost primii militari români intrați în Alba Iulia după Marea Unire, au fost apoi dislocați în apropiere de Oradea și au înaintat spre vest, participând activ la luptele de la Budapesta.
Cățelul-mascotă al regimentelor, aflat în grija militarului din stânga-jos, apare și în imaginile cu militarii doljeni de după Bătălia de la Mărăști.
Colorizare și text: Mihai Murărețu

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *