Press "Enter" to skip to content

Lovitura lui Iohannis are efecte în lanț: fără limba maghiară în administrație și fără steaguri secuiești pe clădiri publice

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins, miercuri, propunerea legislativă a UDMR care viza obligativitatea autorităților locale de a asigura utilizarea limbii maghiare în administrație în localitățile din România în care trăiesc cel puțin 20% etnici unguri și care ar fi permis arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor publice.

S-au înregistrat 287 de voturi ”pentru”, 21 de voturi ”împotrivă” și 3 abțineri, după ce luni și marți, comisiile de specialitate ale Camerei au adoptat și ele rapoarte de respingere a proiectului, deși Senatul adoptase tacit inițiativa la finalul lunii trecute.

În Codul administrativ în vigoare există prevedrea că autoritățile publice pot asigura folosirea limbii materne în localitățile unde trăiesc minimum 20% minorități naționale. Modificarea avută în vedere de UDMR viza obligativitatea autorități publice de a asigura folosirea limbii materne în respectivele localități, după ce mai mulți primari români au refuzat să aplice prevederea legislativă.

Inițiativa parlamentarilor etnici maghiarilor din Parlamentul României aducea o serie de modificări Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Proiectul a fost depus în Parlament în toamna anului trecut și a primit două avize favorabile de la comisiile de specialitate, unde PSD și UDMR au majoritatea.

Astfel, pe 4 martie 2020, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, condusă de UDMR și unde PSD are cinci din cei zece membri, a adoptat aviz favorabil fără amendamente la propunerea legislativă.

Pe 30 martie, Comisia Juridică a Senatului, în care PSD are șase din cei zece membri, a adoptat, de asemenea, un aviz favorabil fără amendamente la inițiativa legislativă a UDMR.

Doar Comisia de Muncă a Senatului, și ea dominată de PSD, a adoptat un aviz negativ.

În schimb, Comisia de Administrație Publică, cea care trebuia să prezinte plenului Senatului recomandarea de adoptare sau de respingere a propunerii legislative, nu a dezbătut inițiativa, astfel încât, pe 23 aprilie, actul normativ a fost adoptat tacit de Senat, prima Cameră sesizată în acest caz.

După avertismentul lui Iohannis toate jocurile au încetat

A fost nevoie e intervenția fermă a șefului statului pentru ca parlamentarii PSD să conspire cu UDMR-iștii prin birourile parlamentare. Toate jocurile au picat după ce se adoptase tacit legea autonomiei Ținutului secuiesc, spre mânia președintelui Klaus Iohannis.

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlament. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce eu, guvernul şi celelalte autorităţi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, pentru vieţile românilor, PSD, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor.
(Klaus Iohannis, 30 aprilie 2020)

Practic, simțindu-se monitorizați, PSD-iștii au blocat toate proiectele de legi promovate de UDMR împotriva statului român

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *