Press "Enter" to skip to content

Ianis Hagi putea să cheltuiască banii părinților în concedii scumpe și să devină o vedetă de plastic. A ales să muncească

Anul 2000, acum 20 de ani. Tatăl alături de fiul său. Numele lor, Hagi. Gică, tatăl, îl privește pe fiu, Ianis, care este doar puțin mai înalt decât mingea cu care se joacă, îl îmbrățișează și intră în teren. Indiferent pentru ce echipe a jucat, Hagi a reprezentat mereu România.

Trec anii și în diverse interviuri îl vedem pe Gică cum explică despre starea în care a ajuns fotbalul românesc, iar în fundal se observă un puști care bate mingea și care în pauzele pe care le face declară că își dorește să devină fotbalist, ca tatăl său, același puști care atunci când avea doi ani era îmbrățișat de tatăl său înainte de a intra în teren și a da totul pentru România.

Ianis a crescut, a evoluat pentru Viitorul, apoi a plecat de acasă, s-a transferat în Italia, la Fiorentina. S-a întors din nou acasă, a continuat la Viitorul, apoi a plecat din nou peste hotare, la Genk, în Belgia. Două experiențe nefericite, în străinătate, care nu l-au demobilizat.

Între aceste transferuri, o experiență care va rămâne în mentalul colectiv drept cea mai bună performanță a unei echipe a României U-21, la campionatul european, unde Pușcaș, Radu, Hagi, Cicâldău, Man sau Coman, au ajuns în semifinalele competiției.

Parcursul acestui băiat este unul excepțional, poartă greutatea unui nume mare pe umerii săi, Hagi, oamenii au așteptări de la el, cu toții ne dorim să strigăm numele Hagi în stradă, iar aici nu este vorba despre fotbal, nici măcar despre sport nu este vorba, ci despre mai mult, ci despre renașterea spiritului de prietenie, despre a câștiga atunci când toți sorții îți sunt potrivnici, a te ridica și a demonstra față de cei ce te iubesc și te-au susținut mereu, că poți reuși când corul „lăudătorilor” nu îți dă niciun fel de șansă.

Câte articole au fost publicate, câți „specialiști” s-au pronunțat, câte previziuni sumbre la adresa acestui copil am ascultat în ultimii 2-3 ani?

Între timp, Ianis s-a transferat în Scoția, la Glasgow Rangers, a avut niște meciuri foarte bune în tricoul celor de pe Ibrox Park. În ambele manșe, cu Sporting Braga, a avut o contribuție decisivă. Rangers s-au calificat datorită golurilor și paselor decisive ale lui Ianis. Pasă decisivă, Hagi, un pleonasm.

Ianis este un jucător care șutează bine cu ambele picioare, dar are și o viziune foarte bună a jocului, priviți reluarea golului marcat de către Rangers, pe terenul echipei Sporting Braga, cu încetinitorul dacă se poate. Priviți cum Ianis își vede coechipierul, aflat la 30 de metri distanță, și decide și îi paseze, da, copile, ești Hagi. Ai făcut ceea ce ar fi făcut probabil și Gică.

Exemplul lui Ianis este cel al unui copil care avea posibilitatea de a merge pe orice alt drum, dar a ales să devină fotbalist. Ianis poartă un nume mare, Hagi, iar asta se vede cu ocazia fiecărui interviu pe care îl acordă, mult bun simț, un zâmbet ștrengăresc și bucuria de a juca fotbal.

Ianis a crescut frumos. Acest copil ar trebui să fie dat drept exemplu tinerei generații. Da, provine dintr-o familie înstărită, avea posibilitatea să cheltuiască banii părinților în concedii scumpe, să devină o vedetă de plastic, precum cele prezentate în media ca fiind unele de succes. Dar nu, Ianis a decis să muncească, să meargă în cantonamente, să se trezească la 6 dimineața și să se antreneze pentru a deveni un fotbalist bun, așa cum ne declara la mijlocul anilor 2000, când avea 8-9 ani.

Nu suntem niciunul în măsură să îl criticăm sau să îi dăm sfaturi acestui băiat, nu avem acest drept moral. Ianis a făcut alegeri pe care mulți dintre reprezentanții generației sale nu le-ar fi făcut. Îmi aduc aminte de reacția lui Gică, atunci când juniroul a marcat de două ori în prima manșă a meciului cu Braga. Extraordinară! Reacția unui părinte împlinit, mândru de copilul său. Nu îl mai îmbrățișează, dar lui Gică i se vede mândria în ochi.

Iar dacă vreodată vei citi ceea ce scriu aici, Ianis, îți doresc sincer să îți poți depăși părintele, va fi greu, dar ești la început, ai toată cariera în față. Mult succes, puștiule…

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *