Press "Enter" to skip to content

EL ESTE OMUL CARE A CEDAT UNGARIEI GAZELE DIN MAREA NEAGRĂ

Prietenul lui Mihai Tudose este omul care a cedat gazele naturale din Marea Neagra Ungariei

Este vorba despre Ion (Nelu) Sterian, cel care din august 2017 ocupa functia de director general al Transgaz (simbol BVB: TGN), companie-fanion a statului roman, transportatorul national de gaze naturale. Fost membru PNL si candidat din partea acestui partid – desi fara succes – in alegerile locale si parlamentare ale anului 2008, Sterian a fost ghidat in cariera politica inceputa la Braila de catre un om cunoscut pentru aranjamentele facute pentru Calin Popescu-Tariceanu (l-am numit pe Vlad Moisescu). Apoi Ion Sterian a fost preluat de catre gruparea Dorin Cocos-Daniel Moldoveanu (consilier prezidential in securitate pe vremea lui Traian Basescu), pentru ca ulterior acelasi Nelu Sterian sa ajunga sub protectia Baronului Energiei, Daniel Chitoiu, omul cu banii de la ALDE (in prezent secretar general al partidului). De 11 ani neintrerupti, Nelu Sterian face jocurile la Transgaz. Nu de alta, dar – asa cum arata chiar propriul CV, publicat pe site-ul companiei – fostul politician este inca din 2007 membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la TGN, numit de catre guvernul Tariceanu.

Iata ce scria Ziare.com in februarie 2018 despre Ion Sterian:

„Transgaz, firma importanta din portofoliul energetic al statului roman este condusa de catre uluitorul Ion Sterian, un inginer de petrol si gaze, care intre 2002-2006 a capatat doua diplome de master, in „Management si Dezvoltare Rurala” si in „Alimentatie Publica si Agroturism”, ambele la Universitatea de Agronomie din Bucuresti.

Un adevarat erudit, in anul 2007, Sterian mai capata o diploma de la Colegiul National de Aparare, in „Securitate si buna guvernare”.

Incepand cu anul 2006, cariera fulminanta a acestui personaj tenebros se desfasoara la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, in diverse functii, adus aici de catre protectorul sau, fostul dirijor al PNL in era Tariceanu, celebrul Vlad Moisescu, dar pastrat cu grija si de PDL-ul lui Traian Basescu”.

LEGATURI CU GASCA DE LA ANRP

Nelu Sterian nu este nici pe departe un anonim in ochii presei. De pilda: Romania Libera atragea atentia in noiembrie 2016 ca executivul tehnocrat din acea perioada – cel al lui Dacian Ciolos – il pastrase pe Sterian in fruntea bucatelor, DESI acesta figura intr-un dosar greu al DNA.

„Numele lui Ion Sterian a aparut pe lista persoanelor care l-au ajutat pe Horia Simu Schiopu sa obtina o despagubire de 8.750.000 euro de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), pentru un teren din Constanta. Procurorii anticoruptie sustin ca terenul a fost supraevaluat cu suma de 7.875.000 lei. Pentru contributia sa, Ion Sterian ar fi primit o spaga de aproximativ 1,6 milioane lei. Cu toate acestea, a ramas pe functiile pu-blice detinute fara a fi deranjat de procurori. De ce? Pentru ca procurorii l-au transformat in martor denuntator.

Horia Simu Schiopu a cumparat cu 700.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren de 25 ha din Constanta, in 2009, prin offshore-ul Rosintaly Management Limited. Dupa ce a obtinut drepturile litigioase, Simu a anuntat ca va oferi 25% din suma de 8,75 milioane euro pe care urma sa o primeasca de la ANRP celor care il ajuta sa urgenteze obtinerea despagubirilor de la stat. Imediat, pe filiera a intrat Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu si fost sef al Comunitatii Nationale de Informatii. Simu a acceptat sa ii dea 10% lui Ionut Birisu, in spatele caruia se aflau Daniel Moldoveanu si Ion Sterian, iar 15% au ajuns la Aurel Nicolae, bagat la inaintare de Dorin Cocos si Gabriel Georgian Surdu, fost sef al RA-APPS.

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *