Press "Enter" to skip to content

Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți

Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.

Mort la 56 de ani

Florin Pietrariu avea 56 de ani și de un an ieșise la pensie după ce a lucrat cât o viață de om la CFR, ca mecanic de locomotivă. Era președinte de asociație la Bucecea, orașul în care trăia, și în general un om activ și plin de viață.

A murit pe 11 iunie 2020  în Spitalul Județean Mavromati, pe secția ATI și este se pare al treilea pacient decedat în condiții cel puțin ciudate, din seria celor cu sedare și intubare și numeroase întrebări lăsate în urmă pentru familii.

„De ce să-i plătească lui pensie 20 de ani?”

În aceeași zi a murit Dumitru Spatariu care avea aceeași vârstă, 56 de ani, iar sâmbătă, pe 13 iunie Doinița Țurcanu, pacienta din Săveni care nu avea nicio afecțiune cronică. La toți trei, familiile acuză că personalul medical le-a închis telefoanele pacienților. Toți au fost sedați, după care s-a anunțat decesul.

Florin Pietrariu își serbase ziua de naștere pe 22 martie. Soția lui plânge și povestește: „Avea un an de când ieșise la pensie. De ce să-i plătească lui pensie 20 de ani? Sau 25 cât ar mai fi trăit”.

„Cu spirt dezinfecta și legătura de pătrunjel”

În perioada de pandemie a fost mai mult decât atent. A stat în casă fără a ieși decât pentru strictul necesar, când și-a luat toate măsurile de siguranță.

„Dacă ați ști cât s-a protejat… Până în 15 mai nu a ieșit decât dacă mergea la cumpărături, cu mănuși, cu spirt la el, clor în casă, la ușă. Cu spirt dezinfecta și legătura de pătrunjel pe care o cumpăra. O lăsa o oră, o spăla și eu când veneam de la serviciu, puteam să fac mâncare. Sacoșa, papucii, tot pufăia cu spirt. Nu știu de unde îl putea lua. Dacă l-a avut de acasă, dacă eu am stat cu el, nu am avut absolut nici un simptom. Dar mama lui, care are 80 de ani, a stat în patul ei, învelit cu pilota ei și femeia s-a culcat după aia. Dacă ei spun că se ia așa, ea nu ar fi avut nici un simptom?”,

Mihaela Pietrariu, soția pacientului decedat.

„Atât nu a vrut să meargă… atât nu a vrut”

A mers la spital pentru că a acuzat o ușoară stare de rău. A avut febră și tensiunea mare. Avea un istoric medical din cauza tensiunii și avea tratament de 3 ani, pe care îl lua cu regularitate. Înainte de a merge la spital a fost extrem de activ. A luat masa cu soția, s-a comportat normal.

Îngrijorarea a apărut când soția i-a măsurat tensiunea, peste 20, și știind că a mai trecut printr-un episod similar, a decis să nu aștepte ca starea să i se înrăutățească.

„Știind că acum trei ani a mai avut probleme cu tensiunea, am zis să nu așteptăm prea mult. Și îi spun: «eu sun salvarea și mergi la spital». Atât nu a vrut să meargă… atât nu a vrut… până la urmă nu a avut ce face. Am chemat salvarea pe la 6 și un pic, a făcut singur duș. Soțul meu a ieșit pe picioarele lui din casă, s-a urcat în salvare”,

Mihaela Pietrariu, soția pacientului decedat

Din ambulanță a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), mai apoi la Secția de Boli Infecțioase și apoi la Spitalul de Pneumoftiziologie. A revenit la Mavromati, după ce a fost văzut de doi medici care au pus un diagnostic inițial de răceală la plămâni.

A fost internat în cele din urmă pe Secția Medicală II unde a fost testat pentru COVID. Rezultatul a venit mai târziu. Pozitiv.

Pijama plină de sânge

A doua zi i-au fost trimise toate lucrurile acasă, fără a se mai aștepta 14 zile cum s-a întâmplat la ceilalți pacienți.

Inclusiv costumele de pijama pe care le-a avut în spital. La primire, familia are parte de un nou șoc.

„Îmi pare rău că nu am putut să fac poze să am dovada cum erau. Pe lângă faptul că erau ude de la transpirație, erau însângerate într-un hal fără de hal. Pijamaua era ca și cum ar fi stat cu fundul într-o baltă de sânge, așa erau. Și la mâneci nu mai spun, dar poate i-o fi prins branule”

Soția lui Florin Pietrariu povestește și un episod cu telefonul mobil care a fost închis pentru o perioadă. I s-a transmis de la spital că s-a pierdut încărcătorul. A reapărut când familia a cumpărat altul nou: „I s-a închis telefonul, nu știu dacă el l-a închis, dacă i l-au luat, asta nu aș putea să spun. Până și cei de la pușcărie au dreptul la un telefon. Cei din spital nu mai au acest drept”.

Ultima discuție

Ultima dată a vorbit cu el duminică. Avea vocea vioaie și spunea că este mai bine, că este puternic și că va lupta cu boala pentru a merge mai repede acasă.

„Luni dimineață când sun îmi spun că l-au sedat, că era agitat, că din cauza lipsei de oxigen scotea perfuzia. Luni la amiază, după ce sun ca disperata până prind, că dacă prinzi centrala e ocupat pe reanimare, îți și vorbește cum își vorbește. Că dacă au făcut greșeala să spui că ai sunat și dimineață, deja te iau în ture: «dar noi stăm aici să dăm relații, că noi salvăm vieți»… Și îmi spune că d-na doctor intubează. Când după jumătate de oră am reușit să vorbesc cu d-na doctor, tocmai pe el îl intubase, pe la 15:00. Și asta a fost tot. Apoi am sunat în neștire, a sunat și fata de la Cluj, pentru un transfer…”,

loading...

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *